motorWanneer je een motor wilt aankopen en daar een lening voor wilt aansluiten, zullen de regels voor een lening bij de meeste aanbieders van toepassing zijn. Dit is logisch gezien je in beide gevallen een lening wenst om een vervoersmiddel aan te kopen. Bovendien kan in beide gevallen het voorwerp dat je aankoopt dienen als een soort onderpand voor de lening. Bij moeilijkheden kan men altijd beslag laten leggen op je motor gezien deze nog een grote restwaarde zal kennen. Toch is er in praktijk een klein verschil met de autolening. Waar de meeste kredietverstrekkers standaard deze lening in hun portfolio hebben zitten, zijn er slechts een paar die een motorlening aanbieden.

Persoonlijke lening

Eén van de mogelijkheden is het aangaan van een persoonlijke lening die je dan gebruikt om je motor mee aan te kopen. Dit is een behoorlijk dure oplossing gezien persoonlijke leningen meestal een een hoog jkp kennen. Het doel van de lening hoeft niet in detail gewettigd te worden en dat maakt het risico voor de kredietverstrekker groter. Het loont natuurlijk altijd om je bank of leenkantoor te vragen naar een lening op maat in functie van je aankoop.

Lenen bij de dealer

Een andere optie is om je motor op afbetaling te kopen en dus eigenlijk van de dealer of verkoper te lenen. Veelal komt dit heel wat gunstiger uit dan een persoonlijke lening. Vaak spelen de verschillende verkopers dit zelfs uit om klanten naar hun zaak te krijgen en kan je dus vrij goedkoop lenen op deze manier. Je bent natuurlijk wel verplicht om je motor in de zaak te kopen waar je de afbetaling krijgt en een tweedehandsmotor van een particuliere verkoper behoort niet meer tot de mogelijkheden.

De motorlening

Als laatste kan je ook op zoek naar een echte motorlening. Grote banken bieden deze wel aan, maar er is een geringe aanbod.