Jaarlijks zijn er heel wat mensen die een nieuwe wagen aankopen. Dit doen ze door middel van een lening. Nagenoeg alle banken en leenkantoren hebben een aparte leenformule die enkel voor dit doel gebruikt kan worden. Het voordeel hiervan is dat een autolening heel wat goedkoper is dan een persoonlijke lening voor alle doeleinden. Er is echter een groot verschil tussen de verschillende instellingen onderling. Wie vooraf zijn informatie bij elkaar zoekt en de verschillende autoleningen vergelijkt met elkaar, kan heel wat geld besparen. Om dat te doen, kan je best gestructureerd te werk gaan. Zo heb je een correct beeld van de verschillende leningen en vergelijk je appelen met appelen.

Alle aanvragen op dezelfde manier

Eerst en vooral is het belangrijk om alle offertes op dezelfde manier aan te vragen. Dat klinkt misschien overbodig, maar er kan een behoorlijk verschil zitten op de prijs wanneer je op een andere manier gaat lenen. Concreet wil dit zeggen dat je alle offertes online aanvraagt of via het kantoor zelf. Meestal zijn online offertes het goedkoopste. Dat geldt ook voor instellingen die niet met kantoren werken. Zij hebben immers minder ruimte en werknemers nodig. Je kan natuurlijk bewust kiezen om offertes via verschillende wegen aan te vragen, maar dan is het prijsverschil meestal te wijten aan de aanvraag en niet zozeer aan de kosten van de lening.

Dezelfde wagen, dezelfde bedragen

Daarnaast moet je natuurlijk ook steeds dezelfde lening aanvragen. Dit wil zeggen dat je steeds een autoleningvergelijken3lening aanvraagt voor dezelfde wagen en hetzelfde bedrag. De hoogte van het ontleende bedrag heeft namelijk ook een grote invloed op zowel de mogelijke betaaltermijnen als het jaarlijkse kostenpercentage dat je zult betalen.

Termijnen

Ook de termijnen zijn erg belangrijk. Hoeveel tijd je nodig hebt om de lening terug te betalen, bepaalt voor een deel de kosten die je zal betalen. Zorg dat je offertes ook op dit punt gelijk zijn aan elkaar als je een correcte vergelijking wilt maken.  Soms lijkt een lening goedkoper omdat je maandelijks een lager bedrag betaalt, maar komt het erop neer dat je dit lager bedrag gewoon veel langer zal moeten betalen.

JKP

Het belangrijkste punt is natuurlijk het JKP. Dit is de effectieve kostprijs van je lening.  Als je offerte op alle andere punten gelijk is, dien je eigenlijk alleen na te gaan waar je het laagste JKP krijgt. Dit is dan zonder twijfel de goedkoopste lening.

Autoleningen vergelijken

Het kost tijd en moeite om autoleningen te vergelijken. Maar al die inspanningen zullen zich uiteindelijk de moeite lonen. Als je een krediet goedkoper hebt afgesloten, is dat een besparing.