Een autolening is een lening op afbetaling met als doel het financieren van een wagen. Er zijn in België vele aanbieders en deze hanteren allen andere tarieven. Ook wordt er vaak een verschil gemaakt tussen een krediet voor een nieuwe wagen en een lening voor een tweedehands. De definiëring van tweedehands verschilt ook per kredietinstelling. Sommige definiëren dat als een voertuig ouder dan 2 jaar, bij anderen is het dan weer 3 jaar. Er zijn meerdere reden waarom iemand opteert voor een autofinanciering:

  • De persoon wenst een wagen aan te kopen, maar bezit momenteel niet de financiële middelen. Dankzij het afsluiten van een lening worden de kosten verspreid. Veelal moet er dan maandelijks een deel afgelost worden.
  • Persoon in kwestie wenst zijn spaarrekening niet in één keer te plunderen en opteert voor een spreiding van de kosten.

Wel moet gezegd worden dat een autokrediet – net als alle andere leningen – duur is. Het is altijd beter om niet te lenen. Zo kunt u kijken voor een voertuig in een andere (lagere) prijsklasse. Of u kunt de aankoop uitstellen en pas aankopen wanneer u daadwerkelijk over het geld beschikt. Indien het toch noodzakelijk is om die wagen nu aan te kopen, dan is het hoogtijd om te kijken waar u de goedkoopste autofinanciering kunt krijgen. Voer online meerdere simulaties door en bereken telkens het jaarlijks kostenpercentage voor uw autolening (gewenst bedrag, looptijd en doel (nieuw of tweedehands)). Dit is gemakkelijk en het neemt niet veel tijd in beslag. U moet zelf uw huis niet uit, daar alles online kan gebeuren. Na een tijdje heeft u meerdere jaarlijkse kostenpercentages in handen en dan kunt u de vergelijking doen. Kijk welke aanbieder het best uw behoeftes kan bevredigen. Het spreekt voor zich dat het dan verstandig is om eens een kantoorgebouw van deze instelling te bezoeken. Op deze manier zoekt u zelf het voordeligste autokrediet.